Риба чи м’ясо: що корисніше?

Риба та м’ясо входять до класичного раціону багатьох кухонь різних народів. Обійтись без цих продуктів практично неможливо. Якщо за обіднім столом немає ні того, ні іншого, а тільки гарніри та салати, з великою ймовірністю ви і ваші гості залишитеся голодними.

Страви з м’яса та риби відіграють важливу роль у харчуванні та енергообміні кожної людини. Особливо для тих, хто звик до високих фізичних навантажень.

Риба та м'ясо

Отримати всі необхідні мікроелементи можна та дотримуючись вегетаріанської дієти. Ось тільки не завжди і не у всіх є можливість правильно її дотримуватися. Купувати свіжі продукти та готувати їх у потрібних пропорціях досить клопітке заняття та не особливо вигідне. Крім вегетаріанської є ще пескетаріанська дієта. Останню воліють ті, хто повністю відмовився від м’ясних продуктів та вживає лише рибу. Вони вважають, що риба корисніша для людського організму, ніж м’ясо.

На даний момент не існує однозначної відповіді, що корисніше – риба чи м’ясо. Найкраще дотримуватися правильно збалансованої дієти, в якій присутні обидва продукти. Наприклад, м’ясо на обід, а риба на вечерю.

У цій статті йтиметься саме про користь риби, в чому її переваги перед м’ясом і перед якими властивостями м’яса вона пасує.

Користь рибного білка

Білок тваринного походження обов’язково має бути присутнім у щоденному раціоні. Який вміст білка в рибному та м’ясному продукті? Якщо орієнтуватися на цей показник, то можна побачити, що деякі види риби знаходяться з м’ясом на рівних або перевершують його. Наприклад, у м’ясі кролика вміст білка 21.2%, у горбуші – 20.5%, а тунці може досягати 24%. Що стосується ікри – тут вміст білка ще вищий: у чорній зернистій ікрі – 26.8%, у ікрі мінтая – 27.9%.

Польза рыбного белка

Інший важливий момент — рибний білок добре засвоюється. Завдяки тому, що в рибі не так багато сполучної тканини, як у м’ясі, вона швидше перетравлюється і краще засвоюється. Після риби ніколи не виникне неприємних наслідків у процесі травлення. М’ясо засвоюється на 90%, тоді як риба – на 93-98%. До того ж на перетравлення риби людський організм витрачає мінімум зусиль та часу – до 2-3 годин. А ось м’ясу потрібно близько 5-7 годин, щоб засвоїтись у такому відсотковому співвідношенні.

З цієї ж причини приготування риби є менш витратним за часом. А ще при обробці риба зберігає більше рідини, ніж м’ясо, за рахунок чого завжди виходить дуже ніжною і м’якою.

Користь рибного білка

М’ясо і риба обов’язково повинні входити в щоденний раціон харчування, адже тільки ці продукти містять незамінні амінокислоти в формах, що легко засвоюються. Наш організм не може самостійно синтезувати ці речовини, тому так важливо отримувати їх із їжею.

Скільки у рибі калорій

Для тих, хто звик стежити за кількістю калорій, риба є ідеальним продуктом. Вона може стати чудовою заміною м’яса. При тепловій обробці риба втрачає в калоріях майже вдвічі. Низькокалорійними видами риби є мінтай, окунь, карась, хек і тріска (до 88 ккал на 100 грам). У висококалорійних видах риби, наприклад, у білузі – до 234 ккал на 100 грам, а рибній ікре – до 250 калорій. Для порівняння: у яловичому м’ясі – 220 ккал, у нежирній свинині – 360 ккал та у жирній – практично 500 ккал.

У чому користь риб’ячого жиру

Який жир корисніший – м’ясний чи риб’ячий? Не секрет, що перевага завжди віддавалася риб’ячому жиру. Він є незамінним джерелом корисних вітамінів. Недарма ще за радянських часів дітям з раннього віку давали пити риб’ячий жир. У риб’ячому жирі містяться вітаміни А та D, необхідні для правильного формування скелета та для гарного зору. На той момент пити риб’ячий жир доводилося з ложок, було не дуже приємно через специфічний смак жиру. Зараз риб’ячий жир доступний у зручній формі у вигляді капсул. Вітамін D у риб’ячому жирі міститься у високій концентрації, цього вітаміну набагато більше у риб’ячому жирі, ніж у свіжих фруктах, овочах та м’ясі. Печінка тріски — найкраще джерело корисного риб’ячого жиру.

Печінка тріски

У чому ще незамінна користь риби? У ній високий вміст поліненасичених жирних кислот із груп «омега-3» та «омега-6». Вони необхідні для правильної роботи серця, судин, ендокринної системи та для нормального перебігу вагітності. А головна корисна властивість «омега-3» – це нормалізація високого тиску та ефективне зниження рівня холестерину.

Якщо ви прийматимете риб’ячий жир, а також введете у своє харчування рибу, зможете легко звести до мінімуму появу атеросклерозу та хвороб серцево-судинної системи.

Та й загалом, у рибі набагато менше холестерину, ніж у м’ясі, тим жирнішому. У рибі його вміст становить лише 20-30 мг на 100 грам, а м’ясі — 100 мг на 100 грам.

Макро- та мікроелементи в рибі

Якщо ви включили морську рибу у своє меню, з нею ви отримуватимете всі цінні мінеральні речовини. Складно перерахувати повний список корисних елементів та мінералів, які є у морській рибі. Один із важливих та знакових макроелементів у морській рибі – це фосфор. А ще риба багата на такі макроелементи як калій, магній, натрій, кальцій, які практично повністю засвоюються організмом.

Фосфор давно став темою для жартів та анекдотів з приводу розумової діяльності, наприклад:

«В одному купе їдуть єврей та московит. Єврей їсть оселедця.
– Слухайте, – каже московит, чому ви, євреї, такі спритні?
– А тому, що ми їмо риб’ячі голови. В них багато фосфору, а фосфор корисний для розумової діяльності.
– Тоді продайте мені свій оселедець.
– Іде, тримайте, приємного апетиту!
Купив московит оселедець, з’їв голову. Повертається і каже:
– Ну і дурень же я! У буфеті оселедець коштує вдесятеро дешевше.
– Ось бачите, – відповідає єврей, – фосфор починає діяти».

Макро- та мікроелементи в рибі

Існує думка, що саме фосфор відповідає за нашу кмітливість та чітку роботу мозку. Швидше за все так і є, але, хоч би як там було, а без фосфору не буде здорових кісток і зубів, фосфор допомагає засвоюватися поживним речовинам, а значить, точно покращить ваше самопочуття.

Цікаво, що фосфор із жирної морської риби може засвоюватися майже повністю, а з інших продуктів – лише на 70%.

Калій та натрій допомагають підтримувати водно-сольовий баланс та регулюють виведення води з організму.

Кальцій завжди вважався одним із важливих елементів, особливо для дітей. Він допомагає у зростанні кісток, волосся та нігтів, формуванні зубної емалі, злагодженої передачі нервових імпульсів та роботі м’язової системи.

Серед корисних мікроелементів, що містяться у рибі – йод, залізо, фтор, кобальт, цинк, молібден тощо.
Найбільш цінний, зрозуміло — це йод, тому що він приносить величезну користь щитовидній залозі, а вона виробляє гормони для правильного фізичного та розумового розвитку. Якщо вміст йоду в організмі знижується, починаються проблеми зі щитовидною залозою – вона збільшується у розмірах, гормональний розвиток зазнає кардинальних змін і потребує медичного втручання, а також знижуються розумові здібності та погіршується пам’ять.

Яка риба корисніша: варена, смажена, солена?

Найкориснішою вважається свіжа риба. У ній повністю зберігаються всі корисні властивості. Навіть при глибокому заморожуванні риба їх не втрачає.

Риба чи м'ясо

Щодо способу приготування, найнешкідливішим вважається варіння риби. Варену рибу можна віднести до дієтичного продукту. Запечена риба жирніша і зберігає всі корисні жири.

Підсумок: що корисніше – риба чи м’ясо?

В одній статті не описати всіх переваг риби та її корисних властивостей. Ми сподіваємося, що навіть такого побіжного огляду було достатньо, щоб у вашому раціоні побільшало рибних страв. Якщо ви заплануєте собі рибні дні 2 або 3 рази на тиждень, ваш організм отримає всі необхідні речовини для правильного функціонування.