Ікра до вашого столу (як правильно її зберігати, подавати і вживати)

Рибна ікра – продукт специфічний і швидко псується. Тому до умов її зберігання треба ставитися відповідально.

Зберігання ікри

Як тільки ви відкрили банку, знайте – свої смакові і зовнішні властивості ікра буде зберігати всього два дні. Ну, а більше тижня відкриту ікру зберігати взагалі не рекомендується.

Ні в якому разі не зберігайте ікру відкритою – вона миттєво обвітриться і підсохне. Якщо ви купили її в бляшаній банці, то після відкритяя всередину банки потрапить повітря і метал почне окислюватися. Тому вміст краще перекласти в скляну банку, щільно закривши кришкою.

Зберігати ікру потрібно в холодильнику при температурі від -2 до +2 градусів за Цельсієм. Ні в якому разі не кладіть її в морозилку, адже ікринки містять всередині вологу і при різкому заморожуванні деформуються і злипаються.

Як ікру подають і вживають

Через специфічний солоноватий смак і відносну дорожнечу чорна і червона ікра служить, перш за все, закускою, що збуджує апетит. Як правило, ікру використовують при виготовленні бутербродів (зазвичай у поєднанні з вершковим маслом), млинців, ролів, салатів, суші … До того ж велика червона ікра виглядає дуже красиво і нерідко служить прикрасою тієї або іншої страви.

Млинці з червоною ікрою

На Заході заведено запивати ікру сухим або напівсухим шампанським. У нас же більше слідують рецепту знаменитого оперного співака Федора Шаляпіна, який в даному випадку віддавав перевагу горілці і додавав: «Це не горілку ікрою закушують, а ікру горілкою запивають».

Червона ікра з горілкою

Коли ікра подається окремою стравою, то для цього прийнято використовувати окремий посуд – ікорницю. Як ми вже писали, у відкритій ємності ікра починає вбирати присмак металу, тому ікорниця повинна бути або порцеляновою, або срібною (в крайньому випадку, скляною). Те ж стосується і ложечок, якими ікру їдять (найбільш правильними вважаються перламутрові).

Ікра на сріблястій ложці

На Заході прийнято ставити ікорницю на лід. Кажуть, ця традиція виникла через те, що в старі часи ікру доставляли в Європу занадто довго і існував ризик того, що вона швидко зіпсується. Однак у нас надають перевагу вживанні ікри, що має нормальну кімнатну температуру.

Так як на повітрі ікра швидко сохне, вжити її бажано за 20-30 хвилин після подачі на стіл. До речі, справжні гурмани ікру не жують, а притискають язиком, щоб в повній мірі відчути “вибух смаку”.

У чому користь ікри

Чорна і червона ікра – це не тільки смачний, красивий і статусний продукт. Він ще й дуже корисний для вашого здоров’я. Звичайно, хвороби однієї ікрою не вилікувати, зате ви зміцните майже всі системи свого організму – серцево-судинну, нервову, ендокринну …

Ікра багата мінеральними речовинами і вітамінами A, D, E. В ній мало вуглеводів, зате повно корисних жирів і білка, які легко засвоюються. Недарма під час Другої Світової війни чорна ікра обов’язково входила в раціон льотчиків і підводників. Крім того її без побоювання можна рекомендувати вагітним жінкам.

Як обрати ікру

Регулярне вживання ікри покращує обмін речовин, нормалізує рівень цукру, холестерину і еритроцитів в крові, покращує пам’ять і навіть є афродизіаком, позитивно позначаючись на вашому статевому житті.

Цей продукт впливає і на вашу зовнішність, покращуючи стан шкіри. Колись помітили, що у жінок, які працюють на виробництві ікри, зберігаються дуже ніжні і гладкі руки. Тому сьогодні ікру нерідко додають в косметичні креми і маски.

Втім, є і протипоказання. Через те, що ікра містить в собі досить багато солі, вона не рекомендується людям, схильним до набряків, тим, хто страждає від гіпертонії, ішемічної хвороби серця і атеросклерозу.